Stress

Teveel spanning

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk; een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Gezonde stress helpt je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiƫnt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.

Staat ons stresssysteem te lang en te intensief aan, door bijvoorbeeld relatieproblemen, crisis, werk, zieke familieleden of vrienden, of soms ook onze eigen gezondheid, dan schiet de stressreactie zijn doel voorbij. Als we daarnaast ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging nemen, dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor onze vitaliteit en gezondheid.

Evenwicht

De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan dedraagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan ons worden gesteld - of die men aan zichzelf stelt - groter dan wat we aan kunnen. Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en de mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant.

Een verstoring van dat evenwicht kan veroorzaakt worden door een te grote draaglast of een te kleine draagkracht. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten iemand zelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variƫrend van alledaagse stresssituaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.

stress verminderen