Zon, zee en alcohol

De vakanties breken weer aan en dat wordt genieten! En daar hoort een drankje bij, toch? Alleen blijft het vaak niet bij eentje….. Een wit wijntje bij de lunch, een koel biertje op het strand , een sangriaatje bij de ondergaande zon en voor je het weet heb je meer alcohol achter je kiezen dan je in de gaten hebt. Hoe hou je het alcoholgebruik binnen de perken? 6 tips om deze vakantie minder te drinken.

Risico's van teveel alcohol

Het advies voor alcoholische versnaperingen is voor vrouwen niet meer dan één glas per dag en voor mannen niet meer dan twee glazen per dag. Als je in je vakantie drie weken lang te veel alcohol nuttigt loop je gezondheidsrisico’s. Acute risico’s, zoals alcoholvergiftiging en het afnemen van je denkvermogen, maar ook voor de langere termijn. Denk daarbij aan hart-en vaatziekten. Daarbij maakt het verschil of je gedurende de andere maanden van het jaar ook drinkt. Het stapelt zich als het ware op. Als je nooit drinkt en alleen tijdens je vakantie, heb je minder “opgebouwd” dan iemand die in de wintermaanden ook drinkt. Hoe meer je opbouwt, hoe meer risico’s op de langere termijn. Het is beter niet iedere dag te drinken, omdat het dan al snel een gewoonte wordt. Het is verstandig om minimaal twee alcoholvrije dagen per week in te lassen.

Minder alcohol drinken?

Zo lukt het:

1. Drink één op één; glas wijn, glas water ( alcohol ontrekt vocht aan het lichaam )
2. Drink langzaam, nip en geniet bewust van je drankje
3. Bedenk op welk tijdstip je begint en stopt, drink je bij de lunch of bij het avondeten?
4. Houd je doel voor ogen; gezondheid en de volgende morgen geen kater!
5. Bestel eens wat anders, een verse smoothie, fruitshake of een alcoholvrije cocktail geeft ook een vakantiegevoel!
6. Geniet van de voordelen; je houdt meer geld over, geen kater en meer energie!

Een feestelijk drankje heeft echt niet per se alcohol nodig!

Maak bijvoorbeeld eens een Apple Mojito!
Wat heb je nodig?

 - 8 blaadjes mint
- Een halve limoen
- 2 theelepels (riet)suiker
- 50 ml appelsap
- een scheutje Ginger ale
- ijsblokjes en crushed ice

Hoe maak je de cocktail?
Doe de blaadjes mint in het glas. Voeg het sap van de limoen toe en de suiker. Roer het door elkaar met een lepel. Doe vier ijsblokjes in het glas en voeg de appelsap toe. Roer dit vervolgens weer goed door elkaar en vul hierna je glas met crushed ice. Top het geheel af met Ginger ale.
Je Apple Mojito maak je helemaal af door een takje mint in je glas te steken of een schijfje limoen aan de rand van je glas te hangen.

Santé!

            zonzeeenalcohol