Waar blijft de tijd?

Tijd is iets waar veel mensen tegen vechten. Veel mensen hebben tijd tekort. Letterlijk meer tijd scheppen is onmogelijk. Feit is dat ieder moment dat je tegenkomt nooit meer terugkomt. Onze gastblogger Astrid Hoogers, van Progressa Organizing & Advies, legt uit wat je in een training Timemanagement kunt leren.

Timemanagement

Er wordt me vaak gevraagd wat timemanagement eigenlijk inhoudt. En dat is best een logische vraag, want elke seconde tikt nu eenmaal onverbiddelijk weg en dat kun je op geen enkele manier tegenhouden. Geld kun je vermeerderen, verdienen of winnen, maar aan tijd op zich valt nu eenmaal niets te managen. Wat kun je dan leren in zo’n training?

Waan van de dag

Veel mensen ondervinden het iedere dag weer. Ze worden geleefd door de “ waan van de dag ” en hebben ’s avonds het gevoel dat ze heel druk geweest zijn, maar wat hebben ze nu eigenlijk allemaal gedaan…in ieder geval niets wat op hun To Do lijstje voor die dag stond. Maar ja, ze werden dan ook de hele dag continu gestoord met telefoon, binnenlopende collega’s en natuurlijk die oneindige stroom van e-mail. Je werkt hard, doet je best en meer kun je niet doen, toch? En nee zeggen tegen een verzoek van een collega, dat kan natuurlijk ook niet. Al met al bezorgt zo’n dag waarop je geleefd wordt je een heel vervelend gevoel. Logisch, want je denkt dat alles je overkomt en dat je zelf niets in te brengen hebt. Dat creëert een gevoel van afhankelijkheid, geen controle hebben. En als dit gevoel structureel is dan kan het gevoelens van stress, en op de lange duur zelfs een burn-out, veroorzaken.

Neem de regie over je dag!

In een training Timemanagement wordt aandacht besteed aan alle zaken waar je wél wat aan kunt doen. En dat is veel meer dan je denkt! Je leert hoe je de beschikbare tijd zo goed mogelijk kunt benutten. Niet alleen over langere tijd gemeten, maar ook vandaag, morgen, volgende week. Op deze manier pak je zelf de regie over je dag en ga je proactief met je beschikbare tijd om. Je leert in een training Timemanagement hoe je doelgericht kunt werken en hoe je al je keuzes aan die doelen kunt toetsen. Dit helpt je bij het stellen van de juiste prioriteiten en zo weet je zeker dat je aan het einde van de dag je tijd aan de juiste zaken hebt besteed. En dan ga je ’s avonds met een heel voldaan gevoel naar huis.
Daarnaast wordt er natuurlijk ook ingegaan op hoe je zo slim mogelijk (efficiënt) met je tijd kunt omgaan. Hoe kun je organiseren dat je zoveel mogelijk werk in zo min mogelijk tijd kunt afwerken? Je zult merken dat er veel winst te behalen is in bijv. het organiseren van ongestoord werken, grenzen stellen en een optimaal gebruik van Outlook. En een keer “nee” zeggen tegen een collega maakt je echt geen minder leuk persoon!

Aan de tijd is weliswaar niets te managen, maar wel aan de manier waarop jij ermee omgaat. Mensen die in staat zijn om hun tijd aan de juiste zaken te besteden en op een efficiënte manier te werken zijn minder vatbaar voor gevoelens van stress. Zij nemen nl. de regie over hun dag!

Astrid Hoogers


Meer weten over de diensten van Progressa Organizing & Advies? Kijk voor meer informatie op www.progressa.nl

       waarblijftdetijd