Minder zout is beter voor je!

Het is vast niet voor het eerst dat je leest dat we teveel zout binnen krijgen. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan aanbevolen. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. 

Hoeveel zout is wel goed voor je?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ( ADH ) is om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium.

Gevolgen van teveel zout voor je gezondheid

Zout, en feitelijk het mineraal natrium, speelt een belangrijke rol bij het regelen van je vochtbalans. Deze functie is belangrijk. Teveel zout is echter niet goed voor je, omdat je dan grotere kans hebt op onder meer hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk.

Waarmee krijg je zoveel zout binnen?

Gemiddeld zit 80% van het zout dat we consumeren in het eten en drinken dat we kopen in de winkel of in de horeca. De overige 20% van het zout voegen we toe bij het koken of aan tafel. (Bron: Voedingscentrum). Van nature zit er niet zoveel zout in het eten. Het meeste zout voegen fabrikanten toe om het eten op smaak te brengen. Het toevoegen van zout kan de houdbaarheid van een product verlengen of het is nodig bij de bereiding.

In de Nederlandse voeding krijg je vooral veel zout binnen via brood, vleesproducten en kaas. Ook zit er veel zout in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Zout zit niet alleen in producten waarbij het goed te proeven is. Ook in bijvoorbeeld roomijs, koekjes of gebak is overwegend veel zout verwerkt.

Tips om zout te verminderen

• Halveer de hoeveelheid bouillonblokjes in soep en vervang dit door kruiden.
• Aan diepvriesgroenten wordt geen zout toegevoegd, aan groenten in blik en glas wel. Kies daarom liever de diepvriesvariant, wanneer verse groente niet mogelijk is.
• Zogenaamd kruidenzout (spaghettikruiden, couscouskruiden, …) bevat ook veel zout!
• Zeezout en fleur de sel bevatten evenveel natrium als keukenzout.

Aan zoutarm moet je wennen. Geef jezelf daarom 3 weken om je zoutconsumptie af te bouwen.

Succes!

Persoonlijk advies?  Mail of bel 06 - 126 121 89

minder zout is beter voor je