Bestrijd je winterdip: 4 gezonde tips

Misschien heb je het wel gemerkt nu de dagen korter worden en de winter duidelijk in aantocht is: opstaan is moeilijker, je hebt minder energie en soms worden de dingen je te veel. Dit komt onder andere door het tekort aan daglicht, waardoor je moe en futloos kunt zijn: een winterdip, herfstblues of winterdepressie. Wat kun je hier zelf tegen doen?

 Belangrijk is dat je lichaam in deze donkere dagen voldoende serotine, dopamine en endorfine kan aanmaken. Dit zijn hormonen die effect hebben op je stemming . Een tekort aan deze stoffen zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor een winterdip.

Licht

Zorg allereerst voor voldoende daglicht. Ga je ’s ochtends in het donker naar je werk en kom je ’s avonds in het donker weer thuis? Zorg dan dat er zowel thuis als op je werkplek voldoende daglicht binnenkomt. Of maak tijdens de lunchpauze een wandeling. Je ziet zo niet alleen het daglicht, maar je krijgt ook de nodige beweging. Mensen die een winterdepressie hebben zijn ook wel gebaat bij lichttherapie.

Eet gezond

Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar het kan ook helpen om je winterdip tegen te gaan. Zorg voor een regelmatig en gevarieerd voedingspatroon. Dit zorgt ervoor dat je alle voedingsmiddelen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Eet voldoende groente, fruit en vis en vermijdt zoveel mogelijk suiker. Een glaasje rode wijn op z’n tijd is lekker en kun je ook zeker doen!

Bewegen

Sporten is natuurlijk altijd belangrijk om je goed te voelen, maar zeker in deze winterse maanden kan het goed voor je zijn. Ga bijvoorbeeld een rondje hardlopen. Zeker overdag pak je dan meteen wat extra daglicht mee en je zult je energieker en gelukkiger voelen doordat het hormoon endorfine aangemaakt wordt. Daarnaast is sporten ook goed voor je weerstand.

Rust uit

Hoewel het goed is dat je gaat sporten, is het net zo belangrijk om voldoende rust te nemen. Ga wat vroeger slapen, zorg ervoor dat je slaapkamer goed verduisterd is. Een goede nachtrust is in deze tijd nog belangrijker om de volgende dag energiek en uitgerust op te kunnen staan.

winterdip